Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Ο Άγιος Φανούριος στην Αξιούπολη


Ο Άγιος Φανούριος είναι από τους πιο αγαπητούς άγιους σε όλο τον ελληνικό λαό, που κάθε χρόνο τιμά και πανηγυρίζει την μνήμη του και η Αξιούπολη του Δήμου Παιονίας, στις 26 (παραμονή) και 27 Αυγούστου στο εκκλησάκι του με λαμπρότητα και προσέλευση πλήθους λαού.
Αυτός ο τόσο αγαπητός άγιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χωρίς αμφιβολία ως δώρο Θεού, διότι ήταν και παρέμενε άγνωστος για πολλούς αιώνες και μόνο το 1500 μ.Χ. βρέθηκε η Ιερή εικόνα του που μας αποκάλυψε την ύπαρξή του, την παρρησία του ενώπιον του Θεού, ο οποίος τον έχει χαριτώσει με τόσο μεγάλη θαυματουργική δύναμη.
Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τον Άγιο Φανούριο, μόνο το όνομά του που ήταν γραμμένο πάνω στην εικόνα που βρέθηκε και ότι ήταν στρατιωτικός, όπως φανερώνει η στολή που φορά, και μάλιστα κατά τους πρώτους αιώνες των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης.
Πριν από 500 περίπου χρόνια, όταν οι Τούρκοι είχαν κυριεύσει την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, από ένα εντελώς τυχαίο γεγονός, βρέθηκε η ιερά και σεβάσμια εικόνα του Αγίου.
Τον καιρό που οι Αγαρηνοί, περίπου δηλαδή το 1500, κατέλαβαν το νησί της Ρόδου, θέλησαν να το οχυρώσουν και να ξαναφτιάξουν τα τείχη της πόλης, που είχαν σε πολλά σημεία καταστραφεί.
Πήραν λοιπόν σαν εργάτες πολλούς χριστιανούς κι εκείνοι, καθώς έσκαβαν στα χαλάσματα κάποιων σπιτιών και παλαιών γκρεμισμένων ναών, βρήκαν μία θαυμάσια εικόνα ολοκάθαρη και άφθαρτη, που φαινόταν σαν να είχε αγιογραφηθεί την ίδια μέρα, πράγμα αξιοπερίεργο και που αποδεικνύει ότι η ανεύρεση της εικόνας δεν είναι τυχαία αλλά δωρεά του Θεού.
Η εικόνα έδειχνε τον Άγιο Φανούριο νέο στην ηλικία, ντυμένο στρατιωτικά, να κρατάει ένα σταυρό και μαζί μια λαμπάδα αναμμένη.
Ολόγυρα από την εικόνα, κατά την συνήθεια των αγιογράφων τότε, υπήρχαν 12 παραστάσεις από τα μαρτύρια του Αγίου. Τα μαρτύρια που απεικονίζονται είναι μεγάλα και σκληρά και αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για μεγάλο και γενναίο αθλητή της πίστεως.

Συνταγή Φανουρόπιτας:
Η παράδοση λέει ότι τα υλικά αυτά 7, 9 ή 11, μπαίνουν με τη συγκεκριμένη αυτή σειρά και ανακατεύονται σε μια λεκάνη και καθώς φτιάχνουμε την πίτα «μελετούμε» αυτό που θα ζητήσουμε από τον Άγιο Φανούριο.
  • 1 1/2 φλυτζάνι καρύδια
  • 3/4 φλυτζανιού σταφίδες
  • 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουταλιές κανέλα
  • 1/2 φλυτζανάκι κονιάκ
  • 4 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/2 μήλο σε κομματάκια
  • 1 1/2 κουταλάκι Baking powder
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 3/4 φλιτζανιού ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  • Αλεύρι  1 πακέτο κόκκινη Φαρίνα
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε μια λεκάνη, μεταφέρουμε τη ζύμη σ’ ένα μικρό ταψί, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς C για 45 τουλάχιστον λεπτά.

Η ευχή για τη φανουρόπιτα:
«Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ημών, ο θαυμαστός εν τοις αγίοις σου, ο εισακούων τας δεήσεις και εκπληρών τα προς το συμφέρον αιτήματα ημών, ευλόγησον τον άρτον τούτον, τον υπό τού δούλου σου (δείνος ή των δούλων σου τούτων) προπαρασκευασθέντα και νυν προσφερόμενον εις ευχαριστίαν και δοξολογίαν ανθ΄ών παρά σου τη μεσιτεία τού αγίου και ενδόξου μάρτυρος σου Φανουρίου του νεοφανούς και θαυματουργού, απήλαυσαν και εις μνημόσυνον των ευσεβώς τελειωθέντων και τούτους μεν ανάπαυσον εν τη βασιλεία σου, ημάς δε πάντας εν υγεία διατήρησον, ποιούντας εν ειρήνη το θέλημα σου και την ευχαριστίαν επί πάσι τοις δωρήμασι σου αναφέροντας. Ειρήνευσον την ζωήν ημών, παράσχου ημίν τα προς σωτηρίαν αιτήματα, δωρούμενος ημίν τα επίγεια και ουράνια αγαθά σου, πρεσβείαις της Υπεραγίας δεσποίνης ημών Θεοτόκου, του αγίου και ενδόξου μάρτυρος Φανουρίου και πάντων των αγίων σου.»

Το απολυτίκιο του Αγίου Φανουρίου:
«Ουράνιον εφύμνιον εν γη τελείται λαμπρώς, επίγειον πανήγυριν νυν εορτάζει φαιδρώς, αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις ευφημούσι τους άθλους, κάτωθεν Εκκλησία, την ουράνιον δόξαν. Ην εύρες πόνοις και άθλοις τοις σοις, Φανούριε ένδοξε».

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011